Wonen in Blaricum

Natuurlandschappen met heide, bossen, water en strand, een pittoreske historische dorpskern en riante woonmogelijkheden. Het in ’t Gooi gelegen Blaricum is een ideale plek om te wonen, werken en recreëren. Het authentieke dorp ligt centraal in Nederland en is met de nabijheid van de snelwegen A1 en A27 uitstekend bereikbaar. Blaricum is een oase van rust in de drukke Randstad.

Blaricum is gelegen in het groen en een oase aan rust

Blaricum is een dorp met een rijke geschiedenis. Het heeft zich ontwikkeld van een vroegere boerennederzetting tot een aantrekkelijke gemeente van nog geen tienduizend inwoners. De gemeente wordt gevormd door de oude kern – een beschermd dorpsgezicht – en de wijk Bijvanck, terwijl de nieuwbouwwijk Blaricummermeent in ontwikkeling is. De ligging maakt Blaricum tot een van de mooiste dorpen van Nederland. Het rustieke dorp grenst enerzijds aan het water en wordt anderzijds omgeven door de natuur. Natuurgebieden als het Warandepark en de Blaricummerheide bevinden zich in de directe omgeving. Dit draagt in hoge mate bij aan het leefgenot in Blaricum.

Groen en blauw dragen bij aan het woon- en leefgenot van Blaricum

Blaricum heeft een totale oppervlakte van 1.559 hectare. Een groot deel daarvan bestaat uit groen en blauw: ruim 173 hectare geldt als openbaar groen (inclusief het Warandepark), 445 hectare is water en ruim 91 hectare natuurgebied. Blaricum ligt midden in de natuur. De oude boerderijen met rieten daken in de dorpskern herinneren aan de vroegere landbouw, de riante villa’s wijzen op een rijk verleden. Het dorpshart ontleent mede zijn charme aan de arbeidershuizen, groene hagen en kronkelweggetjes. Het is heerlijk wandelen, fietsen en paardrijden door de Gooise heidevelden en bossen. Vanaf de Tafelberg, het hoogste punt van ’t Gooi, heeft men een adembenemend uitzicht over de omgeving. Watersportliefhebbers komen graag naar het Eemmeer, Gooimeer en het strand van recreatiegebied Stichtsebrug om te zeilen, surfen, zonnen en zwemmen.

Historisch dorp Blaricum met een open en vriendelijk karakter

Blaricum heeft uitstekende winkelvoorzieningen en eet- en drinkgelegenheden. In de dorpskern wisselen ambachtelijke winkeltjes, modeboetieks en kunstgaleries elkaar af. Het culinaire aanbod varieert van streekgerechten tot haute cuisine. Blaricum is al met al een dorp met een open en vriendelijk karakter, waar het goed wonen is en het leefgenot hoog is.

Wijken en buurten van Blaricum

Populaire buurten van Blaricum:
Blaricum oude dorp

Waarom in Blaricum wonen?

FEITEN EN CIJFERS
PROVINCIE: NOORD HOLLAND OPPERVLAKTE: 1556 HA BEVOLKINGSDICHTHEID: 815 INWONERS PER KM2 INWONERS: 9761 (WAARVAN DE GROOTSTE GROEP, 33%, LEEFTIJDSCATEGORIE 45 T/M 64 JAAR IS) GEMIDDELDE PRIJS WONING IN BLARICUM: 1.003.640 EURO (DEC. 2015)

BEREIKBAARHEID
-UITVALSWEGEN NAAR SNELWEG
-BUSVERBINDING MET OMGEVING

OMGEVING BLARICUM
-VEEL GROEN, BOSRIJKE OMGEVING
-GELEGEN AAN DE HEIDE
-KINDVRIENDELIJKE BUURTEN -IN DE TOP 10 NEDERLANDSE WOONPLAATSEN

BUITEN/OMGEVING
-SPEELTUIN/SPEELMOGELIJKHEID
-VOETBALVERENIGING AANWEZIG
-TENNISVERENIGING AANWEZIG

VOORZIENINGEN
-BAKKER/SLAGER/GROENTEBOER/SUPERMARKT
-MEER DAN 5 RESTAURANTS

Kenmerken van Blaricum

DE TAFELBERG

De Tafelberg is met zijn 36,4 meter boven NAP het hoogste punt van het Gooi, al steekt de heuvel slechts acht meter boven de omliggende heide uit. Het Gooi ligt als geheel al een stuk hoger dan het omliggende land. De heuvel is ooit met de hand aangelegd. Wie nu de trap naar de heuveltop beklimt, kan onder meer zijn blik richten op de her en der gelegen leemkuilen. De Gooise boeren groeven hier naar het leem om hun erf en dorsvloer te verharden. TIP: De dichtbij gelegen schaapskooi is met zijn circa 45 Drentse schapen nog de enige in het Gooi die in bedrijf is. Leuk om met de kinderen naar toe te gaan.

CULINAIR DORP

Blaricum heeft een knus en groen dorpshart. Over het algemeen niet heel erg druk maar wel gezellig. Met leuke horeca plekken als ‘Rust wat’, ‘Moeke Spijkstra’ en ‘The Red Sun’ is er altijd een tafeltje vrij voor een lunch en/of diner. De omgeving verleend zich uitstekend voor een wandeling om vervolgens met vrienden of familie te lunchen/eten in een van de leuke horecatenten van Blaricum.

BLARICUMSE KERMIS

Elk jaar jaar in de maand augustus is in het oude dorp Blaricum een aantal dagen de Blaricumse kermis. Een (kleine) kermis voor de jeugd en een braderie met optredens voor de volwassen. Een happening voor de omgeving waar al ver van tevoren naartoe wordt geleefd en gewerkt door de lokale en buitenstaanders.

Werken in Blaricum

Blaricum is een rustig gelegen dorp in een zeer groene omgeving. Blaricum kent geen industrie en heeft als werkgelegenheid voornamelijk te maken met lokale winkels, voornamelijk in de verrijking van de dagelijkse behoeftes en een aantal kantoorvilla’s. De grootste werkgever van Blaricum is het ziekenhuis Ter Gooi Blaricum. Deze ligt aan de rand van Blaricum tegen de snelweg A1 aan en is hierdoor goed bereikbaar.

Bereikbaarheid Blaricum

Blaricum is als plaats goed bereikbaar met de auto en fiets. Zo is het dorp bereikbaar vanaf de A1 en de A27 en de ‘binnendoor’ wegen. Blaricum ligt op de route van het busnetwerk uit de omgeving en is hierdoor goed te bereiken vanuit de omliggende plaatsen (station).

Makelaar in Blaricum

Benieuwd geworden naar het wonen in Blaricum? Blaricum, absoluut een van de mooiste dorpen van ons land. Ook wel een oase in de drukke randstad.

Wilt u in de lijst met makelaars staan? gooiswonen@gmail.com
Bekijk het overzicht aan makelaars uit Blaricum.

Kaart van Blaricum

Winkelgebied van Blaricum

Het winkelgebied van Blaricum ligt verspreid om het kruispunt waar de Torenlaan, Huizerweg en Dorpsstraat samenkomen. Het winkelcentrum biedt aan de bewoners hun dagelijkse boodschappen en behoeftes.

Het winkelgebied van Blaricum heeft een Albert Heijn, een bakker en slager en wat andere winkels. Wil je echt groot gaan shoppen is het aan te bevelen naar Laren, Bussum of Hilversum te gaan. Voor het kopen van je etenswaren kan je in Blaricum goed uit de voeten.

Parkeren in Blaricum

In de straten zelf waar de winkels zitten en de nabij gelegen parkeerhavens bieden nog plek. Grotere parkeerplekken zijn te vinden achter de Albert Heijn en bij de kerk.

Lekker eten en drinken in Blaricum

Blaricum kent als dorp een aantal restaurants en kroegen. Het aanbod is niet enorm breed, veel mensen vanuit Blaricum gaan dan ook naar het centrum van het aangrenzende Laren voor een gezellige lunch of dinner. De bekendste horecatenten van Blaricum zijn The Red Sun, Moeke Spijkstra en Blushing (van Gordon).

Onder wandelaars en hondenuitlaters is de Tafelberg een bekende en ook zeer mooie plek. Grenzend aan de heide van Blaricum een perfecte locatie voor een horeca etablissement.

Lunchen in Blaricum kan op veel leuke verschillende plekken. Zo kan je in het oude dorp bij een aantal plekken terecht voor je lunch en ook aan de buitenrand van Blaricum aan de heide.

ONTBIJTEN IN BLARICUM

Restaurant Bruis
Gelegen vlakbij het Gooimeer en hierdoor ideaal om vooral van je ontbijt een frisse neus te halen bij het strand. Ontbijt vanaf 10uur.
De Tafelberg
Op een ideale locatie ivm het lopen met de hond of een wandeling, ontbijt vanaf 9 uur.

LUNCHEN IN BLARICUM

Tafelberg
Een top locatie voor een lunch! Goed bereikbaar, gelegen aan de heide en een gezellige ambiance met een groot terras.
Moeke Spijkstra
Wellicht Blaricums bekendste horecatent, een leuke sfeer verpakt in een bruincafé achtige omgeving. Let binnen eens op het plafond!
Blushing Blaricum
De vernieuwende en smaakvolle tent van Gordon. Uitstekende koffie en een leuke gezonde lunchkaart. Niet heel groot en daardoor zeker gezellig!
Rust wat
De mooiste locatie voor een lunch in Laren! Prachtig gelegen aan een vijver omringd door de natuur. Hier kom je echt tot rust, aanrader!

BORRELEN IN BLARICUM

Moeke spijkstra
Absoluut de borrelplek van Blaricum. Een actieve vrijdagborrel, gezellige avonden en veel optredens.
Café d’ Ouwe Tak
De kroeg van bekend en niet bekend Blaricum.Gezellige sfeer met niet teveel poespas.

DINEREN IN BLARICUM

Moeke Spijkstra
Gezellige plek en berucht in het dorp voor een ‘café hap’.
The Red Sun
De Aziatische keuken van Blaricum. Luxe, sfeer en altijd heerlijk eten!
Tafelberg
Naast lunchen ook een perfecte locatie voor een diner met vrienden en/of familie.
De Goede Gooier
Een pracht locatie, met terras en zicht aan en over de heide. Een sprekende menukaarten van lekkere gerechten en mooie wijnen. Goed bereikbaar door naastgelegen doorgaande weg.

UITGAAN IN BLARICUM

Blaricum kent geen uitgaansleven. Wel is er de jaarlijkse Blaricumse kermis. Een begrip in het Gooi waar een aantal dagen geborreld en gefeest wordt in het oude dorp van Blaricum.