Wonen in Bussum

Bussum is een zeer centraal gelegen dorp in ‘t Gooi met ruim 33.000 inwoners. Het heeft een centrumfunctie en het is ook een belangrijke forenzen plaats voor werkenden in de Randstad. Geen wonder, want dit van oudsher zeer fraaie, pittoreske dorp heeft alle faciliteiten voor een prettig leefgenot. Ongeveer 20% van haar inwoners is ouder dan 65 jaar, alhoewel de gemiddelde leeftijd de laatste jaren een dalende tendens laat zien.

Wonen in Bussum, het hart van het Gooi

Bussum is zeer dichtbevolkt en verdeeld over verschillende buurten en wijken. De wijken Bredius en Het Spiegelkwartier zijn aangewezen als Rijksbeschermd stadsgezicht. Oude, historische panden bepalen hier het straatbeeld. De geografische uitbreidingsmogelijkheden van Bussum zijn heel beperkt. Daarom is er alleen sprake van zogeheten inbreiding, waarbij oudere panden plaatsmaken voor serviceflats en vrijkomende scholen, bedrijventerreinen en kerken voor woningbouwcomplexen.

Cultuur en winkelen in Bussum

Bussum kent een gezellig stadshart waar het heerlijk toeven is. Deze wordt gescheiden door de spoorlijn met een nabijgelegen station. Binnen een paar minuten lopen bent u in het centrum met vele restaurantjes en winkels. Naast theater ‘t Spant ligt Fort Werk IV, een van de vijf werken die tussen 1868 en 1870 is gebouwd. Het is de enige van de vijf forten die bewaard is gebleven en te bekijken is.

Natuur rond Bussum

Vlakbij de bebouwde kom van Bussum kunt u heerlijk wandelen op de Bussumerheide. Een prachtig gebied, gevormd in de ijstijd en bestaande uit keileem, zand en grint dat in het verleden is afgegraven. Samen met de Westerheide vormt het één geheel, waar tussen een drie kilometer lange kaarsrechte onverharde weg loopt, de Nieuwe Crailoseweg, plaatselijk bekend als ‘ Gebed zonder End’.

Woonachtig in Bussum dit zijn de scholen

In Bussum zijn veel verschillende scholen, zoals een ROC en een dependance van de Open Universiteit Nederland en scholen op het gebied van voortgezet onderwijs (vmbo, mavo, havo en vwo). Daarnaast zijn er circa 15 basisscholen (protestant-christelijk, rooms-katholiek en openbaar) en instellingen voor bijzonder onderwijs, zoals onderwijs voor slechtzienden en blinden. Dit is slechts een kleine opsomming van alle onderwijsmogelijkheden die in Bussum kunnen worden genoten. Bussum heeft niet veel eigen industrie. Daarmee biedt het een oase van rust ondanks de drukke, hectische wereld erom heen. Wonen in Bussum is het overwegen waard!

Wijken en buurten van Bussum

Populaire wijken van Bussum:
Het Spiegel
Het Brediuskwartier
Prins Hendrikkwartier
Eng

Populaire buurten van Bussum:
Dondersstraat

Waarom in Bussum wonen?

FEITEN EN CIJFERS
BUSSUM IS SINDS 2016 ONDERDEEL VAN GEMEENTE GOOISEMEREN
PROVINCIE: NOORD-HOLLAND
OPPERVLAKTE: 815 HA, WAARVAN 7 HA AAN WATER
BEVOLKINGSDICHTHEID: 4036 INWONERS PER VIERKANTE KM
INWONERS: 32870 (WAARVAN DE GROOTSTE GROEP, 28%, LEEFTIJDSCATEGORIE 45 T/M 64 JAAR IS)
GEMIDDELDE PRIJS WONING IN BUSSUM: 417.494 EURO (DEC. 2015)

BEREIKBAARHEID
check-8pxUITVALSWEGEN
check-8pxNS STATION (2 STUKS)
check-8pxBUSVERBINDING MET OMGEVING

OMGEVING
check-8pxVEEL GROEN
check-8pxDEELS GELEGEN AAN DE HEIDE
check-8pxKINDVRIENDELIJKE BUURTEN (RUIME EN OVERZICHTELIJKE STRATEN)
check-8pxIN DE TOP 10 NEDERLANDSE WOONPLAATSEN

BUITEN/OMGEVING
check-8pxSPEELTUIN/SPEELMOGELIJKHEID
check-8pxVOETBALVERENIGING AANWEZIG
check-8pxHOCKEYCLUB AANWEZIG
check-8pxTENNISVERENIGING AANWEZIG

VOORZIENINGEN
check-8pxCOMPLEET WINKELGEBIED
check-8pxMARKT OP DONDERDAG
check-8pxMEER DAN 10 RESTAURANTS
check-8pxZWEMBAD (OVERDEKT EN BUITENBAD)

Kenmerken van Bussum

Station Naarden-Bussum

Een opmerkelijk strak en recht ontworpen treinstation, De bouwstijl is te omschrijven als kubistisch expressionisme. Een prachtige grote hal met mooie elementen siert de aankomst via de hoofdingang. Naast indrukwekkend ook nog eens praktisch zo’n treinstation wat dienst doet aan zowel Bussum als Naarden.

Villawijk Het Spiegel

Een ruim en groen opgezette woonwijk met veelal vrijstaande (land)huizen. Met een oppervlakte zo groot dat je per fiets je het best kan verplaatsen door de enorm lange lanen. Vrijwel alle huizen in deze wijk zijn bewoond en weinig doen de dienst als kantoor. Het Spiegel heeft een actieve vereniging die zorg draagt voor het behoud van de wijk.

Sint-Vituskerk

De katholieke kerk is sinds 2000 verbouwd, met behoud van monument status, tot een appartementencomplex. Gelegen aan het centrum van Bussum is deze kerk een absolute eye-catcher voor winkelend publiek. Gebouwd in 1894 in neogotische basiliek.

Koepelkerk

De Rooms-Katholieke Koepelkerk in Bussum , ook wel bekend als Mariakerk, is vrij snel te herkennen aan zijn enorme koepelconstructie. De kerk is niet hoog maar zeer breed en staat vlak naast het gemeentehuis van Gooise Meren. De kerk stamt uit 1921 en is gebouwd in Neo-byzantijnse stijl.

Willem Bilderdijkpark

Een aangelegd stadspark in Bussum gelegen aan de Brediusweg. In het voorjaar en de zomer kan het hier op zonnige dagen erg gezellig zijn met mensen op kleedjes hangend in het gras. In het voorjaar staan ook de altijd herkenbare rozen in volle bloei. Het aanwezige water in het Bilderdijkpark deed vroeger dienst als waterweg om het afgegraven zand per boot te verplaatsen voor de stadsuitbreiding van onze hoofdstad.

Bussumse heide

De Bussumse heidegebieden, de Bussumerheide en Westerheide, gelegen tussen Bussum en Hilversum zijn voor elke Bussumer bekend en worden veel bezocht voor het joggen, fietsen en wandelen. Met een aantal lichte glooiingen en een afwisseling van heide en bos is het de perfecte plek voor buitenrecreatie met zijn mooie boswegen en sfeervolle slingerpaadjes.

Werken in Bussum

Bussum heeft een ruim en gevarieerd winkelgebied en nabij het centrum meerdere kantoorvilla’s waar de leukste banen te vinden zijn. Bussum is als plaats en onderdeel van de gemeente Gooise Meren een leuk en boeiend werkgebied met veel uiteenlopende banen. Bussum heeft redelijk wat banen in het onderwijs en bij de gemeente Goois Meren, deze fusiegemeente heeft onderdak gekregen in het toenmalige gemeentehuis van Bussum.

Bereikbaarheid Bussum

Met een baan in Bussum ben je als woonachtige buiten Bussum goed verbonden. Zo ligt Bussum gelegen aan de snelweg A1 en heeft Bussum twee treinstations en een lokaal busnetwerk. Mocht je per trein komen is het mogelijk om een fiets op het station (bewaakt en onbewaakt) te stallen om vervolgens na aankomst naar je werkplek binnen Bussum te fietsen. Woonachtig binnen ‘t Gooi en kom je met eigen vervoer ook dan is werken in Bussum geen probleem door de goede verbindingswegen met de omliggende plaatsen.

Makelaar in Bussum

Benieuwd geworden naar het wonen in Bussum? Mocht u in Bussum willen gaan wonen dan heeft u het over het hart van ´t Gooi.

Wilt u in de lijst met makelaars staan? gooiswonen@gmail.com
Bekijk het overzicht aan makelaars uit Bussum.

Kaart van Bussum

Winkelgebied van Bussum

Bussum heeft een behoorlijk rijk en groot winkelgebied ten opzichte van het aantal inwoners. Het winkelcentrum van Bussum heeft een kern met een aantal winkel zijstraten.

Het winkelgebied van Bussum heeft alles, van je dagelijkse boodschappen bij de supermarkt, bakker, slager en groenteboer ook nog een aantal mooie kledingzaken, meubelzaken en wijn- en delicatessenwinkels.
Verspreid door het centrum van het dorp zijn leuke en zeer verschillende lunchrooms te bekennen die het winkelgebied een gezellig uiterlijk geven met hun terrassen.

Parkeren centrum Bussum

Parkeren in Bussum kan bij de parkeergarage naast de Albert Heijn of bij de parkeerplaats achter de speelgoedwinkel naast het spoor.

Borrelen en eten in Bussum

De horeca van Bussum ligt redelijk verspreid, zo heb je in het centrum de meeste restaurants en leuke kroegjes. Maar ook net buiten het centrum van Bussum vind je nog leuke eettentjes. Voor een gezellig drankje zijn er voor de jeugd/scholieren een aantal kroegen te vinden bij het station Naarden-Bussum en aan de rand van het winkelgebied, de bekendste, café de Koperen Kraan. Voor de wat ouderen jongeren/volwassen is café Het Raedthuys erg populair! Deze bevind zich naast het gemeentehuis Gooise Meren.

ONTBIJTEN IN BUSSUM

’N Joyz
Centraal in Bussum aan en in het winkelgebied kan je vanaf 10uur terecht voor de start van je dag. Een makkelijke en smakelijke menukaart helpt je in het maken van een keuze.

LUNCHEN IN BUSSUM

Archibald
Een mooi gelegen restaurant aan misschien wel Bussums drukste kruispunt. Hierdoor goed bereikbaar en zomers vanaf het dakterras of terras veel te zien.
Bel Ami
De mooiste tent van Bussum. Een chique en warm interieur dat zowel in de zomer- als wintertijd zorgt voor aangename en vooral gezellige momenten tijdens de lunch.
Heidezicht
De naam zegt het al. Een prachtig uitzicht over een uitgestrekt heide gebied. Heidezicht is leuk voor met de kinderen door de aangrenzende speeltuin. Loop ook een de heide op en zie van dichtbij de wilde runderen.
Njoyz
Gelegen in het winkelgebied van Bussum. Een leuk en druk plekje voor een kopje koffie en/of lunch tijdens een shopmiddagje.

BORRELEN IN BUSSUM

Bel Ami
Door het grote terras en gezellige sfeer een uitgekozen plek voor een borrel. Ook de rookruimte binnen, wat een complete woonkamer is met openhaard, is een leuk plekje.
’t Raedthuys
De bekendste kroeg van Bussum denk ik inmiddels wel. Altijd leuk als borrelplek en zowel doordeweeks als in het weekend een uitgekozen plek voor een pilske of mooi wijntje. En uiteraard zomers op het terras met de rosé.

DINEREN IN BUSSUM

Archibald
Gezellig restaurant met een leuk terras waarbij de drukkere dagen worden vergezelt met het openstellen van het dakterras. Zomers lekker buiten eten en ’s winters warm en sfeervol binnen.
Bel Ami
De mooiste tent van Bussum. Een chique en warm interieur dat zowel in de zomer- als wintertijd zorgt voor aangename en vooral gezellige momenten tijdens het diner.
Soigné
Het chicste restaurant van Bussum voorzien van Michelin ster. Een klein en fijn restaurant op de hoek gelegen in de gezelligste winkelstraat van Bussum: de Kappelstraat.
La Cave
Nieuw in Bussum en zeker een succes! Een leuk restaurant met een Franse keuken. Gewoon simpel en goed en niet teveel poespas.

UITGAAN IN BUSSUM

Café de Koperen Kraan
Wie in Bussum is niet groot gebracht in dit café. Toen ik 16 was zit ik hier vrijwel het hele weekend, een tweede woonkamer. Een leuke en authentiek café op bijna de kruising van een aantal wegen.
’t Raedthuys
Voor lange tijd is ’t Raedthuys mijn stamkroeg geweest. Nog steeds is voor menig Bussumer dit zijn uitlaadklep. Knus, leuk en gewoon gezellig!
Café Goesting
De nieuwste aanwinst van het dorp. Een leuk bruin café met veel soorten bieren en wijnen. Regelmatig live optredens (in de avond).
Murphy’s Irish pubCafé de Peuk en De Jaargang, drie kroegen vlakbij station Naarden-Bussum en toch verschillend. Ervaar het zelf en kijk welke jij het leukst vind.