Wonen in Huizen

Huizen in ‘t Gooi ligt aan het eind van de Utrechtse Heuvelrug en heeft alles wat een liefhebber van landelijk wonen kan wensen. Een bosrijke omgeving, een jachthaven en een recreatiestrand met ondiep water aan het Gooimeer staan garant voor veel woon- en leefgenot. Het dorp is dan ook geliefd bij Amsterdamse forenzen en medewerkers van televisie en radio. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek woonden er in 2014 ruim 41.000 mensen in Huizen, dat een oppervlakte heeft van iets meer dan 23 km2. Daarvan is maar liefst 7,5 km2 water.

Van vissersdorp Huizen naar moderne gemeente

In het verre verleden was Huizen een vissersdorp aan de Zuiderzee. De naam Huizen zou ontstaan zijn omdat op deze plaats in ‘t Gooi in de veertiende eeuw de eerste stenen huizen verrezen. De belangrijkste bron van inkomen was visserij. In de negentiende eeuw kreeg het dorp een eigen haven. Het werd de thuishaven voor 190 botters. De vissers van Huizen richtten zich vooral op de haringvangst. Van de haring werd bokking gemaakt, die hoofdzakelijk bestemd was voor de Duitse markt. In die tijd vond je in Huizen visrokerijen, mandenmakerijen, scheepswerven en een kalkfabriek waar schelpen werden verwerkt. De komst van de Afsluitdijk maakte een eind aan de visserij en bijbehorende activiteiten. De overblijfselen van dit verleden zijn hier en daar nog wel terug te vinden in Huizen. De originele stenen van de kalkfabriek dienden voor de bouw van een restaurant en de karakteristieke fabriekspijpen werden een industrieel monument.

Snelgroeiende gemeente Huizen

Dankzij de prachtige ligging aan het water, de nabijheid van Amsterdam en de mooie natuur die overal in en om de ruim opgezette gemeente is te vinden, vestigden diverse ondernemers zich in Huizen en zorgden voor nieuwe werkgelegenheid en een snelle groei van het aantal woningen. Tegelijkertijd kwamen er horecagelegenheden en winkels die ook voor een verwend publiek veel te bieden hebben. De woningmarkt in Huizen is gevarieerd. Hier kunnen zowel woningzoekenden met een bescheiden beurs terecht, als mensen die op zoek zijn naar een grote villa. Ook huren behoort tot de mogelijkheden.

Wijken en buurten van Huizen

Populaire buurten van Huizen:
Bikbergen
Crailo

Waarom wonen in Huizen?

FEITEN EN CIJFERS
PROVINCIE: NOORD-HOLLAND
OPPERVLAKTE: 2332 HA, WAARVAN 752 HA AAN WATER
BEVOLKINGSDICHTHEID: 2609 INWONERS PER VIERKANTE KM
INWONERS: 41428 (WAARVAN DE GROOTSTE GROEP, 32%, LEEFTIJDSCATEGORIE 45 T/M 64 JAAR IS)
GEMIDDELDE PRIJS WONING IN HUIZEN: 400.694 EURO (DEC. 2015)

BEREIKBAARHEID
check-8pxUITVALSWEGEN
check-8pxBUSVERBINDING MET OMGEVING

OMGEVING
check-8pxVEEL GROEN, MET WATER
check-8pxKINDVRIENDELIJKE BUURTEN

BUITEN/SPORT
check-8pxSPEELTUIN/SPEELMOGELIJKHEID
check-8pxVOETBALVERENIGING AANWEZIG
check-8pxTENNISVERENIGING AANWEZIG
check-8pxHOCKEYCLUB AANWEZIG

VOORZIENINGEN
check-8pxCOMPLEET WINKELGEBIED,
check-8pxMARKT OP ZATERDAG
check-8pxMEER DAN 10 RESTAURANTS
check-8pxJACHTHAVEN AANWEZIG
check-8pxZWEMBAD
check-8pxSTRAND

Kenmerken van Huizen

DE KALKOVENS

Steen voor steen zijn ze een keer afgebroken, bewaard en later op een andere plek weer opgebouwd. De vier ovens (torens) zijn tegenwoordig een restaurant met de naam: de Kalkovens. Het kalkbranden was een van de oudste industrieën van Huizen. Tot 1974 deden ze dienst als oven en in 1989 werd besloten de toen redelijk vervallen schoorstenen af te breken om vervolgens 10 jaar later weer op te bouwen. Nu zijn de vier kalkovens de enige, overgebleven exemplaren in Noord-Holland. Het geeft een uniek beeld aan de Haven en het aangrenzende Gooimeer.

DE OUDE HAVEN

Genoemd als ‘Oude Haven’ maar eigenlijk is de haven nog niet zo oud. Pas in 1854 kreeg Huizen een eigen haven. Tot die tijd werd de op de Zuiderzee gevangen vis vanaf de rede gelost. De eigen haven was een vooruitgang totdat in 1932 de Afsluitdijk de Zuiderzee afsloot. Het resulteerde in het einde van de Huizense visindustrie. De haven kreeg al snel een recreatieve functie en deze heeft deze nog steeds.

ZWEMBAD SIJSJESBERG

Beschut in bos en hei biedt dit mooie openluchtzwembad een diep bad, met een apart gebied voor het ‘springen’, een duiktoren en een instructiebad met een familieglijbaan. De kleinere onder ons kunnen lekker spetteren in het peuterbadje, terwijl de oudere rondom het zwembad plaatsnemen op de ligweiden of actief zijn op het voetbalveldje.

Werken in Huizen

Huizen ligt als plaats prachtig gelegen aan het water. Rondom de haven van Huizen is veel werkgelegenheid. Zo is er de jachthaven en de nodige aanwezige horeca te vinden. Tussen het winkelgebied van huizen en de haven zit een goed vertegenwoordigt industrieterrein met verschillende aanwezige bedrijven als Verwelius Bouwmaatschappij en het hoofdkantoor van de Lidl.

Bereikbaarheid Huizen

Huizen is per auto van buitenaf het beste te bereiken vanaf de A27. Ook is de A1 een aanrijroute maar dient er nog deels binnendoor gereden te worden. Huizen heeft in het centrum, nabij het winkelgebied een eigen busstation van waaruit bussen naar andere plekken in Huizen en daarbuiten rijden. Huizen heeft geen treinstation.

MAKELAAR IN HUIZEN

Benieuwd geworden naar het wonen in Huizen? Huizen gelegen aan het Gooimeer maakt waarom dit dorp zeer geliefd is onder de jonge gezinnen. Met speelse ruime wijken aan het water is deze omgeving zeer fiets- en kindvriendelijk. Met de A27 om de hoek en een gezellig oud centrum is Huizen goed bereikbaar en erg gezellig. Rondom de haven van Huizen is altijd veel vertier en activiteiten voor de jeugd.

Wilt u in de lijst met makelaars staan? gooiswonen@gmail.com
Bekijk het overzicht aan makelaars uit Huizen.

Kaart van Huizen

Winkelgebied van Huizen

Het winkelgebied van Huizen is gelegen in het oude dorp nabij de kerk en de kern van het dorp. Het best te omschrijven als compact met vrijwel alles aanwezig.

Het winkelcentrum van Huizen heeft iets weg van het grotere Hilversum. Alle winkels zijn wel vertegenwoordigd en je hoeft je woonplaats bijna niet meer uit voor je dagelijkse boodschappen en voor het kijken naar kleding, meubels en Gifts.

Parkeren winkelgebied Huizen

In Huizen kan er goed geparkeerd worden. Aan de rand van het centrum zijn meerdere parkeergarages en parkeerhavens te vinden.